top of page
Obrázek autoraMilan Bláha

Desetiletý atopický ekzém, kauza pana J.K.

Klient ke mně docházel několikrát v průběhu roku 2014 a 2015. Při první návštěvě byl neměřitelný, proto jsem se ho zeptala, zda neužívá kortikoidy, protože je to u těchto klientů obvyklé. Jeho kůže byla tmavě červená a svědivá na všech místech, kam jsem dohlédla. V té době užíval lék, o kterém si myslel, že kortikoidy neobsahuje. Začal tedy pečlivěji pátrat po jeho obsahu. Jakmile se na základě informací z internetu přesvědčil, že se maže vysoce potentními kortikoidy, které jeho stav neléčí, ale naopak udržují, rozhodl se je vysadit. Byl to přímo hrdinský čin. Dosavadní pokusy vysadit kortikoidy u dlouhodobých uživatelů, ať už byly jejich diagnózy jakékoliv, vedly k tak prudkému zhoršení stavu, že většina z nich z detoxikace rychle vycouvala. A detoxikace se s kortikoidy navzájem vylučuje. V těle klienta se prostě nic neposunuje k lepšímu. Skoro to vypadá, jako by léky házel oknem, místo aby je užíval. Ty zkušenosti byly tak časté a pro klienty tak fyzicky i psychicky náročné, že nás poradce to utvrdilo v jednoznačném přesvědčení: s lidmi, kteří užívají kortikoidy více než pět let, nemá cenu ani detoxikaci zahajovat. Vedlejší reakce jsou divoké a nesnesitelné, lidé je neustojí. Proto jsme takovým zájemcům léčení alternativním způsobem rozmlouvali.




Můj klient zažíval peklo, ale vydržel. Abstinenčními příznaky trpěl dlouho. Kdyby se nerozhodl sám, těžko bych ho dokázala přesvědčit, aby překonal tak nelidské trápení. Jeho odhodlání může být příkladem ostatním. Dokonce prolomil pomyslnou pětiletou hranici. Pan K. je prvním a jediným člověkem, kterého znám, za celých 15 let mé praxe, který se dokázal vymanit ze závislosti na dokonce DESETILETÉM užívání kortikoidů. Je to pozitivní precedens pro ostatní „kortikozávisláky“, i pro nás poradce. Pan K. nám všem dal naději, že by se nakonec daly zvládnout i těžší případy, než jsme doufali. Ukázal nám všem cestu. Jeho pevná vůle je ohromující.


Pan K. si klade pochopitelnou otázku, proč právě on, když podobné zátěže mají všichni kolem. Podle mých zkušeností s řadou ekzematiků, lupenkářů a atopiků je podstatným faktorem a spouštěčem nekvalitní voda, kterou pacient užívá denně. Krátkodobé užívání kontaminované vody zvládne každý, ale být dennodenně vystaven vlivu agresivních prvoků znamená postupně prolomit i tu nejsilnější imunitní obranu. Chronické užívání takové vody vede ke chronické nemoci. Jednorázové kúry, ať klasické či alternativní, pak prostě nepomohou. Uleví na několik dní a pak se zdravotní stav zase zhorší. Nejdůležitějším pachatelem v celé sbírce patogenů u ATOPICKÉHO EKZÉMU jsou giardie, na druhém místě rezistentní prvoci. Oba druhy mohou téci z kohoutku. Způsobují svědění. Klientovi jsem opakovaně vytestovala závadnou vodu v jeho domácnosti. V průběhu roku 2015 se plánovaně přestěhoval. Do té doby, v roce 2014 a 2015, absolvoval asi tři kompletní kola detoxikace, žádné výrazně nepomohlo.


V případě, že si kladete stejnou otázku, ,,Proč právě já?“, pomyslete na to, že obyčejná, nenápadná voda může být právě tím rozhodujícím činitelem, zda se ocitnete ve skupině smolařů, nebo šťastlivců. Nikoho nenapadne, že to, co považujeme za samozřejmé- zdravá pitná voda- nemusí být pravda.


Prvním rozhodným krokem, který klient učinil ke svému uzdravení, bylo vysazení kortikoidů, dá se říci tím základním předpokladem.

Druhým důležitým krokem však bylo stěhování do bytu s kvalitní vodou. Od té chvíle se jeho kůže už jen zlepšovala.


Na předposlední návštěvě jsem poprvé viděla normální barvu jeho kůže. Ještě jsem pár zátěží našla, ale teď už jsem klidná. Jsem si jistá, že poslední zbytky toxinů jeho organismus zvládne vyloučit a za měsíc se rozloučíme. Klient byl tak laskav, že mi svou zkušenost sepsal, aby varoval další postižené:



Dobrý den, paní Bláhová,

Možná nejpodstatnější z celého příběhu je podívat se na následující video od společnosti ITSAN (International Topical Steroid Awareness Network), které názorně popisuje, jak fungují krémy s kortikoidy:



Zbytek příběhu je hlavně o tom, jak jsem zjistil, že kortikoidy používám v krému, který deklaruje, že je neobsahuje, jak bylo těžké si to přiznat (hodně Vaše zásluha) a co se stalo, když jsem ten krém používat přestal. Pokud tyto informace někomu z okruhu Vašich klientů pomohou, budu rád.


Mějte se hezky. Srdečně J. K.




Srdečně zdravím,

dovoluji si níže zaslat pár odkazů, týkajících se mého příběhu s atopickým ekzémem.


Nejdříve odkaz na stránky českého ministerstva zdravotnictví.

Jedná se zde o to, že byla prokázána přítomnost betametazonu, vysoce potentního kortikoidu,ve volně prodávaném krému Blue Cap („určen pro každodenní péči o pokožku se sklonem k různým druhům psoriázy, seborrhoické dermatitidy a ekzémů“), jehož prodejce specificky uvádí, že kortikoidy neobsahuje. Blue Cap je obdoba produktu Skin Cap (má stejné složení), který jsem používal přes 10 let. Trvalo mi několik let si uvědomit, potvrdit a přijmout, že to, jak Skin Cap funguje, je způsobeno (nepřiznanou) přítomností kortikoidů.

Blue Cap na svých stránkách mimo jiné uvádí:


Vážený pane doktore, zajímalo by mne, jestli tyto výrobky Blue cap obsahují kortikoidy? Z čeho se skládá tento výrobek? Děkuji za odpověď.


Odpověď lékaře: Produkty řady Blue Cap neobsahují žádné kortikoidy (k dispozici je řada kontrolních analýz, včetně analýz pro americkou americké FDA). Hlavní aktivní složkou produktů BlueCap je pyrithionát zinku, což je molekula běžně používaná v kosmetice, např. v šampónech proti lupům. Jeho vysoká účinnost je pouze výsledkem molekulární aktivace, což je proces, při které se zvyšuje jeho antioxidační kapacita. Další látky jsou uvedeny dále, nebo na webové stránce BlueCap u popisu jednotlivých produktů.


Krém 50 g Zinc Pyrithione (0,2 %), Isopropyl Palmitane, Octyl Octanone, Sucrose Cocoate, Polyglyceryl-3-Methylglucose Distearate, Glycerin, Alkohol, Cyclomethicone, Glycerol Stearate, Parfum, Stearyl Alkohol, Methylgluceth 20, Propylparaben, BHT, Aqua Sprej 100 ml, Zinc Pyrithione (0,2 %), Isopropyl Myristate, Alcohol, Polysorbate 80, Sodium Lauryl Sulfate, Propellants (Isobutane, Propane, Butane)


Dobrý den, mohou i malé děti používat Blue cap sprej? Zkusila jsem sprej aplikovat mému 6timěsíčnímu synovi a výsledek je velice pozitivní, mohu i u tak malého dítě tento přípravek používat? Děkuji za odpověď.

Odpověď:: Dobrý den, Přípravky Blue Cap jsou vhodné pro děti od novorozeneckého věku. Blue Cap sprej má stejnou účinnou látku jako krém, nicméně jako hnací plyn se používá alkohol, který by mohl iritovat citlivou dětskou pokožku. Proto u dětí doporučujeme zejména krém. Sprej by také neměl být používán v oblasti genitálií a na obličej ze stejného důvodu. Hezký den.


Takže v pohodě doporučují Blue Cap krém pro kojence!

Píši o tom hlavně proto, že se domnívám a po bolestivém letitém hledání příčiny mého ekzému metodou pokus omyl, docházím k názoru, že jednou z hlavních příčin mých atopických potíží nejsou ani tolik oficiální medicínou oblíbené genetické dispozice, ani alergie, přílišné horko v těle (čínská medína), těžké kovy, bakterie, viry, paraziti (různé formy detoxikace), konzumace mléčných výrobků, konzumace masa, na úrovni psychiky přecitlivělost a problémy s vnějšími a vnitřními hranicemi, nemluvě o nevyřešených konfliktech v minulých a současných generacích mého rodinného systému a událostech v minulých životech, ale něco, čemu v angličtině říkají Topical Steroid Withdrawal, což by se asi dalo přeložit jako syndrom po vysazení kortikoidů.


Samozřejmě, že výše jmenované mne významně ovlivňuje a je mojí součástí, ale obdobný výčet by asi mohla uvést většina lidí. Jisté také je, že jakýkoliv jev nemá jen jednu příčinu a je utvářen mnoha vlivy.


Kdo máte ještě energii, moc doporučuji ještě tento rozhovor s doktorem, který se tímhle syndromem zabývá. Ten muž perfektně popisuje, čím jsem procházel: Ten pan doktor podrobně vysvětluje, pro ekzematika těžko uvěřitelnou věc. Říká, že naprostá většina ekzémů by normálně přešla sama od sebe…. kdyby se nepoužívaly kortikoidy…..

U mě je to speciální, že jsem nevěděl, že je používám.. ..ale bohužel nejsem sám, jak je možné si přečíst na mnohých diskuzích na internetu, aktuálně třeba tady ohledně Blue Capu:

Níže ještě pro úplnost, a pro toho koho by to zajímalo, v krátkosti přikládám moji historii s používáním Skin Capu, a toho, co se stalo po jeho vysazení:

Účinky produktů „Skin Cap“ mi po prvních letech euforie, byly čím dál podezřelejší. Nechtěl jsem to řešit, fungovalo to. Nastříkal jsem se (používal jsem Skin cap spray) a ekzém zmizel, nebo se výrazně umenšil. Kůže se oloupala a pár dní jsem byl skoro bez příznaků. Dokonce jsem měl jakoby vyhlazenou tvář. Těch dnů, kdy jsem měl malé problémy s kůží, které se daly ignorovat, ale ubývalo. Postupem času jsem si uvědomil, bohužel i dost bolestivě (když jsem např. odjel k moři bez Skin Capu s tím, že moře a slunce se přece s ekzémem neslučuje), že bez Skin Capu nemohu být. Tedy nemohu být v únosném stavu. Poslední kapkou v tomto procesu uvědomování bylo měřeni EAV přístrojem, kdy mi zkušená terapeutka sdělila, že můj imunitní systém neodpovídá na impulsy z přístroje a zeptala se mne jestli používám kortikoidy. S konečnou platností mi to došlo. Stačilo zadat do Google „Skin Cap – kortikoidy“ a procházet odkazy, aby bylo jasné, na kolik je ten produkt kontroverzní. Několikrát zakázán a pak znovu povolen v různých zemích, několikrát zjištěna přítomnost vysoce potentních kortikoidů - v minimálním dávkování, skoro se to nedá najít, a přesto fungují. Normálně by samozřejmě prostředky s takovým obsahem měly být pouze na předpis a používány pouze krátkodobě.


Krátkodobé používání krému s kortikoidy je ale závažné téma. Pokud máte ekzém a k používání krémů s kortikoidy přistoupíte, funguje to většinou, jak je popsáno ve výše uvedeném videu.


Totiž, že si namažete ložiska, ekzém zbledne, či částečně zmizí, ale za pár dní je zpátky (většinou horší než byl) a vy si to tedy namažete znovu, takhle se to párkrát zopakuje a na nějaké omezené používání maximálně 10 dní můžete zapomenout. Používáte, jak potřebujete, a vznikne závislost.


Asi podle toho, jak dlouho se krémy s kortikoidy používají, tak vypadá „absťák“, tedy období, kdy se kůže vyrovnává s tím, že už nedostává z vnějšku hormony. Můj „absťák“ v nejhorším stadiu trval asi půl roku. Chtěl jsem jen ležet. Prožíval jsem asi toto: z kůže mi vytékal tkáňový mok a když zaschnul, ztuhnul v suchou „krustu“ (ekzematici asi budou znát), každý pohyb pak znamenal utrpení, nesnesl jsem na sobě oblečení, „krusta“ totiž pod oblečením opět přešla do tekutého skupenství, výrazně jsem ubral na váze, otekly mi kolena, kůže rudá, olupující se, ložiska najednou i tam kde nikdy nebyla, prostěradlo jsem měnil každý den (ráno plné lupů) povlečení každý druhý, třetí den (lupy, pot, tkáňový mok) lupů jsem také každý den zametl hromádku u mě doma, svědění/škrábání bez přestání. Část mých nejbližších se domnívala, že jsem se zbláznil, a nechápala, proč se nenamažu tím, co mi přece pomáhalo. Prošel jsem tím, ale jen díky jejich podpoře a díky tomu, že mám volné zaměstnání bez pevně stanovené pracovní doby.


V současné době mám ekzém asi v nejlepším stavu, v jakém jsem ho kdy měl, a mažu se jen zcela přírodními krémy a oleji. Tedy mám pořád přecitlivělou atopickou pokožku, ale při dodržování zvýšené hygieny a pravidelném promazávání mohu přiměřeně v pohodě žít a třeba se můj stav ještě zlepší.


Budu rád, pokud můj příběh s ekzémem a kortikoidy někomu pomůže. Moje úcta a dík patří lidem, kteří natočili seriály videí o svých stavech po vysazení dlouhodobě používaných kortikoidů a jejich následném zlepšování a především společnosti ITSAN, jejíž video jsem zde sdílel.


Zdraví přeje J. K.

Praha 10. 6. 2016

824 zobrazení
Hledání podle štítků
bottom of page